Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sertés receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Sertés receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: sertes-receptek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 99 db
A gyapjas sertés: mangalica - videóval

A gyapjas sertés: mangalica - videóval

A mangalica egy gyapjas szőrű sertésfajta, melyet Mangalitsa településen tenyésztettek ki (Osztrák-Magyar Monarchia).... A mangalicát több okból tenyésztették ki, eredetileg főként a szalonnáját és a zsírját használták, ellentétben azokkal a sertésfajtákkal, amiket inkább a húsukért tenyésztenek. A mangalica húsa zsenge, sütéskor is megőrzi zamatát és nem esik össze. Állítólag a mangalica zsírja több telítetlen zsírsavat tartalmaz, mint más sertésfajtáké. Ennek a könnyebb zsírnak köszönhető, hogy a mangalica húsa sokkal finomabb más sertésekénél...

A hús előkészítésének műveletei

A hús előkészítésének műveletei

A hús csontozása - ezt is videón nézheted meg, hidd el érdemes, mert nem is olyan bonyolult...A hús szeletelése - Fontos, hogy jól fogd le a húst szeletelés közben. Használj kesztyűt. Vágás előtt mindig élezd meg a kést. Egy normális szelet vastagsága kb. 1 ujjnyi. A hús klopfolása - A konyha fejezetben említettem, hogy a tekercsben kapható műanyag fólia milyen remek segítség ennél a mozzanatnál. Egy ebédre való húst, gond nélkül kibír. Csak akkora darab kell, amennyi eltakar 2-3 szeletet. Felfogja az ütést, ha esetleg terápiás jelleggel vered a húst. A klopfolás lényege, hogy fellazítsuk a rostokat pácolás vagy sütés előtt. Az ütések középről induljanak kifelé. Nem vagy szaki, de olyan a mozdulat, mintha egy félig bevert szög fejét próbálnád leütni. Egy kicsit nyújtod is a húst közben. Csirke mellet maximum ököllel, a pulyka esetén egy helyre csak egyszer üss. Sertés karajnál elég két kör, de a tarja esetén több, erősebb ütésre van szükség. A zsírral sűrűn átszőtt hús határozott lazítást igényel. Ha szeletelés közben nagyobb zsírdarabokra bukkansz, akkor azokat egyszerűen vágd le... Videók segítségével ellesheted a technikákat.

A hús szerepe a táplálkozásban - fehérjeforrás

A hús szerepe a táplálkozásban - fehérjeforrás

A 'vöröshús' névvel illetett marha-, sertés- és juhhúst emészthetőség szempontjából kedvezőtlenebbnek szokták ítélni, mint a 'fehérhúsnak' számító csirke- és halhúst. Ezzel szemben tudnunk kell, hogy a hőkezelés javítja a hús emészthetőségét azáltal, hogy a denaturálódott izomfehérjék és a feltárt kötőszöveti rostok jobban hozzáférhetővé válnak az emésztőenzimek számára. Az emészthetőség az állat életkorával csökken, idős állatok és vadak húsa marinálással (ecetes pácolással) és hosszabb idejű, lassú hőkezeléssel vagy kukta alkalmazásával tehető porhanyósabbá...A hús az egyik legfontosabb koncentrált, teljes értékű és jó biológiai hasznosulású fehérjeforrásunk. Már napi 50 g hús elfogyasztása is a teljes esszenciálisaminosav-igényünket fedezi, és fehérjeszükségletünknek pedig 20%-át...

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A mangalica sertésfajták története

A mangalica sertésfajták története

Noha története alig 150 éves, természetközeli tartásának köszönhetően a mangalica ma a legáltalánosabban elterjedt, nemzeti kincsként tisztelt hazai sertés. Az ősi tájfajtákat csaknem teljesen kiszorította a 19. század közepére, s a keresztezések során végérvényesen átalakította a középkori sertésállományt a Kárpát-medencében. A sikertörténet mozgatórugóinak eredtünk nyomába.

A tökéletes rántott hús

A tökéletes rántott hús

A jelenlegi gasztronómia main stream nem sokra becsüli a bundázást. Pedig Magyarországon a mai napig a legnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hús...Az alapok egyértelműek, ezeken kívül azonban úgy érezhetjük magunkat, mint Simonffy András író Igazi lecsó című elbeszélésének hősei, a három Nobel-díjas - az író, a biológus és a fizikus -, akik nem tudnak dűlőre jutni, hogy is készül az igazi lecsó. Nem véletlen, mert a rántott hús is, ahány ház annyiféle módi. Nézzük először a húst. A bécsi szelet - azaz a Wiener Schnitzel - bár egy, a sokféle rántott hús közül, mégis csak abban az esetben méltó erre a névre, ha száz napos borjú húsából készül! Diót, frikandót, felsált, esetleg alaposan megtisztított lapockát használnak hozzá. Ilyen állat pedig Magyarországon alig-alig kerül kés alá. Az oka nyilvánvalóan anyagi természetű: egy ilyen borjacska kevéske húsát aranyáron mérnék. A hazai piacokon kapható borjú többnyire már legalább kétszer száz napos. Igazából alkalmatlan arra, hogy belőle valódi, finom, omlós bécsi szelet készüljön. Ezért aztán borjú helyett leginkább sertésből készül a bundázott szelet, és ekkor már rántott hús lesz a neve - ez Bécsben a Wiener Schnitzel Art.

Hirdetés
A tökéletes töltött paprika

A tökéletes töltött paprika

Vannak ételek, amelyeket kis tételben vagy nem lehet, vagy nem is érdemes főzni. Talán mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás. Amikor nagyanyám azt mondta, hogy na, főzök egy kis töltött paprikát, akkor előkerült a konyha létező legnagyobb, fél falura is elég lábasa. Én meg, mint a többi gyerek, inkább a tölteléket vártam, mint a paprikát, az a tányér szélén landolt. Ma már a héját is szeretem ennek az igazi magyaros ételnek. Amit a törököknek köszönhetünk. De a balkáni országokban szinte mindenütt találkozhatunk a rizzsel elkevert, darált húsos töltelékkel, mindenféle zöldségbe, levelekbe töltve. Természetesen a helyi konyha jellegzetességétől és a könnyen elérhető alapanyagoktól függően a töltelék számtalan változatban fellelhető. Tőlünk északabbra már nem igazán találkozhatunk ezzel az étellel. Felmerülhet a kérdés, hogy a nem éppen kalóriaszegény húsos töltelék ellenére miért is tartjuk a töltött paprikát tipikusan nyári ételnek. Két meghatározó alapanyaga ilyenkor kapható frissen és elérhető áron. A tv, azaz tölteni való paprika (amit gyerekkoromban úgy értelmeztem, hogy bizonyára akkor a legjobb, ha tévé előtt rágcsáljuk) és a paradicsom. Sajnos a többség nem friss zöldségből készíti a paradicsomos mártást. Pedig legalább egyszer érdemes kipróbálni...

Almás töltött paprika

Almás töltött paprika

Egy evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Rátesszük a darált húst, sóval, borssal, Vegetával fűszerezzük, majd 10-15 percig sütjük, pároljuk. Kicsit lehűtjük, és hozzáadjuk az egyik tojást, az áztatott és kifacsart zsemlét meg az apró kockákra vágott almát. Jól összekeverjük, és megtöltjük az előkészített, kicsumázott paprikákat. Kiolajozott tűzálló tepsibe rakjuk, a paradicsomokat felkarikázva a tetejére tesszük...

Almás-májas szalonnával töltött karaj

Almás-májas szalonnával töltött karaj

A karajszeleteket kiklopfoljuk és megsózzuk. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, kisütjük a zsírját, majd rádobjuk a megmosott, kockákra vágott csirkemájat, és a meghámozott, ugyancsak kockákra vágott almát. A tölteléket ízlés szerint megsózzuk, azután a karajszeletekre halmozzuk. A húst félbehajtjuk, és hústűvel megtűzzük. A vajat egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a meghámozott, lereszelt sütőtököt, és egy kicsit megpirítjuk. ...

Ananászos sonkás karaj

Ananászos sonkás karaj

A burgonyát héjában megfőzzük, hosszában kettévágjuk, és egy tepsire tesszük. A serpenyőben olajat hevítünk, a kiklopfolt karajt sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalát félig megsütjük. A húsokat a burgonyákra tesszük...

Hirdetés
Aranyifjak kedvence

Aranyifjak kedvence

A spagettit olajos, sós vízben kifőzzük. Közben kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd borssal és ételízesítővel ízesítjük. Hozzáadjuk a darálthúst és a majorannát, és tovább pirítjuk. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát.

Babos csülök fehérborban

Babos csülök fehérborban

A csülköt előző nap megfőztem, levében félpuhára pároltam a beáztatott babot. Másnap a csülköt kicsontoztam, a zsiradékot félreraktam. A húst és a bőrt kisebb darabokra kockáztam, s ezt terítettem az agyagbogrács aljára. Erre került a felszeletelt hagyma, a szétlapított fokhagyma, a felkarikázott répafélék, a zeller, a kettétépett paprika, az apró kockákra vágott paradicsom és persze a főtt bab. Majd néhány csipet tárkony, majoránna, őrölt paprika, bors és só következett, végül az egészet felöntöttem két deci fehérborral...

Babos orjaleves

Babos orjaleves

A füstölt orját megmossuk, ízlés szerint - hogy veszítsen a füstölt-sós ízéből - még forrásban lévő vízben is átmossuk. A szárazbabot és a füstölt húsos csontot előző este együtt beáztatjuk. A sárgarépát és a gyökeret megtisztítjuk, megmossuk, az egyik fej hagymát apróra vágjuk. A babot és az orjacsontot a hasábokra vágott zöldségekkel, a zeller zöldjével, a finomra vágott fokhagymával és vöröshagymával, sóval ízesítve puhára főzzük...

Bajor csülök

Bajor csülök

A csülköt sóval, borssal, babérlevéllel, hagymával és fokhagymával fűszerezett lében félpuhára előfőzzük, majd 200 fokos sütőben, sörrel locsolgatva ropogósra (kopogósra) sütjük. A kockákra vágott füstölt szalonnán megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, rátesszük a savanyú káposztát, sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, köménymaggal ízesítjük, majd 2 dl száraz fehérborral puhára pároljuk. A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és forró olajban megsütjük...

Bakonyi palacsinta

Bakonyi palacsinta

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és forró olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a darált húst, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, jól elkeverjük, amíg a hús kifehéredik. A zöldpaprikát felkarikázzuk, és 1 cikkekre vágott paradicsommal együtt fedő alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a palacsintatésztát...

Barbecue oldalas

Barbecue oldalas

Az apróra vágott vörös- és fokhagymát vajon üvegesre pároljuk, majd narancslével felengedjük, hozzákeverjük a ketchupot, a mézet és a szóját, végül sót, borsot és chili port teszünk bele. Hagyjuk kihűlni, majd az előkészített oldalast bepácoljuk, és legalább fél napig így hagyjuk érni...

Bence mustáros kedvence

Bence mustáros kedvence

A csont nélküli, vékony karajszeleteket enyhén kiklopfolom, besózom, mustárral bekenem. A sajt háromnegyedét vékonyan felszeletelem, a maradékot megreszelem. A héjában főtt burgonyát megtisztítom, felkarikázom. A meghámozott almát vékonyan felszeletelem. Teflonserpenyőben, forró olajon a húst hirtelen megpirítom. Az olajat félreteszem. A hozzávalókat egy jénai tálban lerakom a következőképpen: a tálat kevés olajjal meglocsolom, a felkarikázott krumplit sorba rakom, megsózom, beborítom az almaszeletekkel, rásimítom a tejfölt. Arra kerül egy szelet hús, meghintve grill fűszerkeverékkel, egy vékony szelet sajt, egy szelet főtt, füstölt tarja - mindaddig, amíg el nem fogy...

Berlini máj hagymás sült almával

Berlini máj hagymás sült almával

Az egész májból szeleteket vágok, folyó vízben leöblítem, és száradni hagyom. A hagymákat megtisztítom, majd felkarikázom. Az almákat vékonyan meghámozom, a magházat kiszúrom, majd nyolc, kör alakú szeletre vágom. A májakat lisztben megforgatom, és egy fakalapáccsal finoman kiklopfolom. A vaj egyharmad részét egy teflonserpenyőben felforrósítom, az almakarikákat halványbarnára sütöm, majd a tűzről félrehúzva melegen tartom. Egy másik serpenyőben a hagymakarikákat barnára pirítom egy kevés vajon, és tálalásig melegen tartom. A maradék forró vajon a májszeleteket 3-4 perc alatt mind a két oldalukon készre sütöm...

Tuti menü